Dozwolone od lat 18 ;) Pinacolada

Pinacolada

June 10 , 2015 by: Agnieszka ciasta z owocami, szybko i łatwo, ucierane

Pinacolada – pierwszy drink jaki spróbowałam po ukończeniu 18. Pamiętam to do dziś. Było lato i z koleżankami z liceum wybrałyśmy się do pubu. Nie oszukujmy się, było to jakiś czas temu, ale ten smak pamiętam nadal. Połączenie ananasa z kokosem i mleczkiem. Hmmm… Pycha. Od tamtej pory bardzo lubię to połączenie. Często robię koktajle owocowe, babeczki lub tort pinacolada. Co jest dziwne bo za samym kokosem nie przepadam.

Co jest nam potrzebne?

2 1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

3 jajka

1 3/4 szklanki cukru

1 szklanka oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki śmietany

1 1/2 szklanki ananasa

kieliszek rumu

1/2 szklanki wiórków kokosowych

pinacolada

Piekarnik nagrzewany do temperatury 170C. Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy. Później dodajemy śmietanę i znowu mieszamy. Teraz kolej na olej. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dajemy kieliszek rumu, ananasa oraz wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko razem i przelewamy do przygotowanej formy.

Ciasto pinacolada wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze odstawiamy do wystygnięcia.

Nasze ciasto pinacolada dekorujemy lukrem oraz posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

pinacolada

Pinacolada cake

Pinacolada – first drink I had after I turned 18. I remember it till this day. It was summer, me and my girlfriend from high school went out to a pub. Lets face it. It was a long time ago but I can still remember that taste. Perfect blend between pineapple, coconut and milk. Not counting rum 😉 It was sooo good. Since then I really like this combination. which is weird because I’m not a big fan of coconut. Now I use it in smoothies, muffins or cake.

Recipe:

2 1/2 cup of flour

1 1/2 tsp of baking powder

1/2 tsp od baking soda

1/2 tsp of salt

3 eggs

1 3/4 cup of sugar

1 cup of oil

1 tsp of vanilla extract

3/4 cup of cream

1 1/2 cup of pieapple

shot glass of rum

1/2 cup of coconut

pinacolada

Preheat the oven to 345F. Line a springform or a baking pan with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs.

Cream eggs with sugar. Next add all the dry ingredients. Now add cream and mix. Add oil and mix till everthing is well combained. At the end add coconut, pineapple, rum and mix. Pour to our prepaird baking pan. Bake for about 50 minuts or till a toothpick come out clean.

Decorate with frosting and coconut.

Enjoy!!

pinacolada

 

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne