Polędwiczka z rozmarynem i cytryną **** Rosemary and lemon pork tenderloin

Polędwiczka z rozmarynem i cytryną

July 13 , 2018 by: Agnieszka Fit, lunchbox, mięso, obiad

Jeśli mam być szczera to jestem niejadkiem. Ciężko znaleźć coś co będzie mi smakować, a co do mięsa to już naprawdę jest ciężko.  Najczęściej przygotowuje pierś z kurczaka na różne sposoby. Pieczone, smażone, grillowane, z warzywami albo stir-fry.

Nielicznym mięsem jakie lubię jest polędwiczka. Babcia zazwyczaj ją robi smażoną z cebulką. Żadnych wymyślnych przypraw tylko sól i pieprz. Tym razem postanowiła zrobić mały eksperyment. Zamiast smażonych kotlecików z polędwiczki postanowiłam ją zamarynować i upiec. Efekt wyszedł pyszny. Podałam ją z wcześniej przygotowaną sałatką z kukurydzy i mieszanką ryżu jaśminowego z soczewicą.

Przepis na sałatkę z kukurydzy znajdziecie tu.

Co jest nam potrzebne?

Polędwiczka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka soli (ja dałam 1/2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki pieprzu

Czosnek wyciskamy. W misce szykujemy marynatę. Mieszamy wszystkie składniki razem. Polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki. Do gotowej marynaty wrzucamy kawałki polędwiczki i mieszamy, aby mięso było  dobrze pokryte przygotowaną marynatą. Przykrywamy miskę folią spożywcza i odstawiamy na noc do lodówki.

Mięso pieczemy następnego dnia przed naszym obiadem czy lunchem.

Polędwiczkę możecie podać np. z sałatką z kukurydzy lub makaronem z wiosennymi warzywami.

Smacznego!!!

 

Rosemary and lemon pork tenderloin

 

If I’m being honest I’m such a picky eater. It’s hard for me to find something that I like especially when it comes to meat. I usually eat chicken breast. I bake it, fry it or grill it. Bake it with veggies or a stir-fry.

One of the few meats that I like is a pork tenderloin. My Granma usually fries it with onion. Seasons with black pepper and salt. Simple and delicious. However I wanted to mix things up and decided to marinade it. The final result was amazing. I served my with a corn salad and a mix of jasmine rice with red lentil.

Recipe for the corn salad can be found here.

Recipe:
Pork tenderloin
2 cloves of garlic
2 tbsp of olive oil
1 tbsp of lemon zest
1 tsp of rosemary
1 tsp of salt (I used just 1/2 tsp)
1/2 tsp of black pepper

Mince the garlic. Add all of the ingredients for the marinade into a bowl. Cut the tenderloin into smaller pieces, place it in the bowl and mix so the marinade covers the meat very well. Cover the bowl with food wrap and place it in the fridge overnight.

Roast the meat the next day  before your dinner or lunch.

Serve with for example with this corn salad or pasta with spring veggies.

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne