Pomarańczowa babka z żurawiną **** Orange and cranberry bundt cake

Pomarańczowa babka z żurawiną

November 27 , 2015 by: Agnieszka Babka, Boże Narodzenie

Wielkimi krokami zbliża się grudzień, a w grudniu święta. Najwyższa pora pomyśleć co by tu upiec. Mój piernik staropolski nastawiony i dojrzewa. Ale okres zimy to nie tylko pachnące pierniki, ale też pomarańcze, czerwona kwaskowata żurawina. Dlatego dziś babka pachnąca pomarańczą z odrobiną kwaskowej żurawiny i słodkim lukrem na wierzchu. Babka wyszła śliczna. Chciałam ją ładnie wyeksponować i idealną inspirację znalazłam na stronie Westwing. Możecie tam znaleźć inspiracje i pomysły na stylizacje Waszych potraw i stołów świątecznych. U mnie tej zimy na stałe zagoszczą suszone pomarańczki z cynamonem i gwiazdkami anyżu. Wyglądają ślicznie i pachną świętami.

pomarańcza

Co jest nam potrzebne?

1 ½ szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka maślanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

113 g miękkiego masła

3 jajka

1 pomarańcza (sok + skórka)

1 ½ szklanki świeżej żurawiny

2 łyżki cukru

babka

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy cukrem (2 łyżki).

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim. Teraz dajemy proszek do pieczenia, sól, połowę mąki oraz połowę maślanki i miksujemy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy i miksujemy. Do masy dodajemy resztę mąki i maślanki. Na koniec do ciasta dajemy żurawinę i mieszamy łyżką.

babka

Gotowe ciasto na babkę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min. Babkę odstawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy z foremki jeszcze lekko ciepłe i pozwalamy jej wystygnąć. Ciasto dekorujemy lukrem.

Smacznego!!

babka

Orange and cranberry bundt cake

December and Christmas are just around the corner. It about time to start thing about our Christmas baking. My traditional polish gingerbread is ageing and waiting to be baked. But winter it’s not only gingerbread but also oranges and tangy cranberries. So today I’m bring you an orange and cranberry bundt cake.

My bundt cake came out gorgeous. I really wanted to display it on my photos and I found the perfect inspiration on Westwing. You can find there ideas and inspirations to decorate your Christmas table. I think the dried oranges, cinnamon and aniseed stars will settle in my home for winter. The look beautiful and smell even better.

babka

Recipe:

1 ½ cup of flour

1 cup of sugar

1 cup of buttermilk

2 tsp of baking soda

¼ tsp of salt

½ cup of soft butter

3 eggs

1 orange (juice and zest)

1 ½ cup of fresh cranberries

2 tbsp of sugar

babka

Preheat the oven to 350F. Grease your bundt cake pan with butter and sprinkle with sugar (2 tbsp).

Cream together butter and sugar until light and fluffy. Add eggs one at a time and mix well. Now add baking powder, salt, half of the flour and half of the buttermilk and mix. Next add orange juice and zest and mix. Add rest of the flour and buttermilk and mix. At the end add fresh cranberries and mix with a spoon.

Pour your cake batter into the prepared bundt cake pan. Place in the hot oven and bale for about 40-50 minutes. When its baked take it out of the oven and let it cool don for a little bit. Take the cake out of the pan when its lukewarm and then let it cool down completely. Decorate with icing.

Enjoy!

babka

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne