Pomarańczowe muffinki z makiem - Orange and poppy seed muffins

Pomarańczowe muffinki z makiem

February 23 , 2015 by: Agnieszka Muffinki, szybko i łatwo

4a

Przepis na muffinki pomarańczowe z makiem od dawna znajdował się w moim notatniku przepisów do wypróbowania. Kilka razy zbierałam się, żeby go wypróbować. W końcu przed samymi świętami Bożego Narodzenia udało się zamienić plany w czyny. Może to zapach smażonej skórki pomarańczowej tak podziałał.

A teraz raz już zrobiony i wypróbowany przepis często gości u mnie w domu. Nie dość, że jest szybki i łatwy to jeszcze jak efektownie się prezentuje. A poza tym pysznie pomarańczowy.

Co jest nam potrzebne?

125 g miękkiego masła

½ szklanki cukru

200 g mąki

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

¼ szklanki jogurtu greckiego

2 łyżki maku

starta skórka z 1 pomarańczki

1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

1a

Piekarnik nagrzewamy do 180C.

Ucieramy masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i miksujemy. Gdy jajka połączą się z masłem dodajemy mak, skórkę pomarańczową, ekstrakt, sodę oraz proszek do pieczenia. Znowu miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

2a

Napełniamy foremki lub papilotki do ¾ wysokości. Pieczemy ok 20 min lub do suchego patyczka.

Po ostudzeniu muffinek dekorujemy je rozpuszczoną białą czekoladą oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

3a

Recipe for orange and poppy seed muffins was in my notebook “recipes to try out” for a long time. Few time I wanted to try it out but somehow I never got around to it. In the end, before the same Christmas managed to turn my plans into action. Maybe the smell of fried orange peel did the trick.

And now once tried out is a frequent guest in my kitchen. Not only that it’s quick and easy but it also looks impressive. And besides that delicious orange taste. Maybe it’s just me but I do love oranges.

 

Recipe

125 g of soft butter (1/2 cup)

1/2 cup of sugar

200 g of flour (1 1/6 cup)

1 tsp of baking powder

1/2 tsp of baking soda

2 eggs

1/4 cup of greek yogurt

2 TBS of poppy seeds

Shredded orange peel from 1 orange

1 tsp of orange extract

 

Preheat the oven to 180C (350F) Cream the butter and sugar until fluffy. Add the eggs and mix it. When the egg combine with butter, add poppy seeds, orange peel and orange extract, baking soda and baking powder. Combine everything together. Then sift the flour and mix it all into a smooth and homogeneous mass . Fill the molds to ¾ height. Bake about 20 minutes or until a dry stick. After cooling the muffins decorate them with melted white chocolate and candied orange peel or some poppy seeds.

6a

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne