Sałatka ziemniaczana **** Potato salad

Sałatka ziemniaczana

August 27 , 2018 by: Agnieszka Fit, lunchbox, na zimno, obiad, sałatki

Ostatnio coraz więcej eksperymentuje w kuchni i to nie tylko z wypiekami. Szukam różnych pysznych i zdrowych pomysłów na posiłki. Tegoroczne lato jest naprawdę upalne i przy takich temperaturach naprawdę nie chce mi się spędzać niezliczonych godzin w kuchni szykując posiłki. Dlatego staram się wymyślać rożne rzeczy z jak najmniejsza ilością gotowania. I tak oto powstała szybka sałatka ziemniaczana. Możecie ją zrobić nawet dzień wcześniej wstawić do lodówki i następnego dnia obiad gotowy. Sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do mięsa z grilla lub aby zabrać ją z sobą na piknik.

Co jest nam potrzebne?

8 średniej wielkości ziemniaków
2 jajka
½pęczka rzodkiewek
Ogórek
2 ogórki kiszone
Szczypiorek

Dressing

2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
½ do 1 łyżeczki soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
Sól i pieprz

Ziemniaki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki* i gotujemy. Po ugotowaniu odlewamy i przelewamy zimna wodą, aby ziemniaki się przestały gotować.

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skorupki i kroimy na kawałki.
Rzodkiewki, ogórek zielony i ogórki kiszone kroimy w kosteczkę.
Szczypiorek drobno siekamy.
W małej miseczce robimy dressing – wszystkie składniki dobrze mieszamy razem.
Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, jajka, pokrojone warzywa dodajemy dressing i mieszamy.
Sałatkę możemy jeść od razu lub schłodzić ją w lodówce.

Smacznego!

*krojąc ziemniaki starajmy się, aby kawałki były podobnej wielkości jak reszta naszych składników na sałatkę.

Potato salad

Lately I’ve been experimenting in the kitchen a lot and not only with desserts. I’m always looking for some healthy and tasty meal ideas. This summer is really hot and  don’t what to spend a lot of time in the kitchen cooking, so I just do something easy with as little cooking as possible. That’s how this potato salad came to life. Its super easy, you can make it the day before pop it into the fridge and the next day your dinner is ready. This salad is also a great side dish for grill meats.

Recipe:

8 medium size potatoes
2 hardboiled eggs
1/2  of  bunch of radishes
Cucumbers
2 pickled cucumbers
Green onion

Dressing:

2 tbsp of greek yogurt
1 tsp of mustard
1/2 to 1 tsp of lemon juice
2-3 cloves of garlic
Salt and pepper

Wash the potatoes, cut them into small pieces (leave the skin) and cook them. When they are cooked drain them and rinse with cold water so they will stop cooking. Then set aside until they cool down completely.

Cook the eggs. When they are cold cut them into small pieces.
Radishes, cucumber and pickles also cut into small pieces.
When cutting all of the ingredients try to chop everything to a similar size.
Finely chop the green onion.
In a small bowl or cup make the dressing – put all of the ingredients together and mix.
Now place all of the chopped ingredients for the salad in a big bowl and the dressing and mix.
You can sever the potato salad right away or put into the fridge for the next day.

Enjoy!!

Sałatka ziemniaczana / Potato salad

Sałatka ziemniaczana / Potato salad

Ingredients

  • 8 średniej wielkości ziemniaków / 8 medium size potatoes
  • 2 jajka / 2 hardboiled eggs
  • ½ pęczka rzodkiewki / 1/2  of  bunch of radishes
  • ogórek / cucumber
  • 2 ogórki kiszone / 2 pickled cucumbers
  • Szczypiorek / green onion
  • Dressing
  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego / 2 tsp of greek yogurt
  • 1 łyżeczka musztardy / 1 tsp of mustard
  • 1/2 do 1 łyżeczki soku z cytryny / 1/2 to 1 tsp of lemmon juice
  • 2-3 ząbki czosnku / 2-3 cloves of garlic
  • Sól i pieprz / salt and pepper

Instructions

  1. Ziemniaki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Po ugotowaniu odlewamy i przelewamy zimna wodą, aby ziemniaki się przestały gotować. / Wash the potatoes, cut them into small pieces (leave the skin) and cook them. When they are cooked drain them and rinse with cold water so they will stop cooking. Then set aside until they cool down completely.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skorupki i kroimy na kawałki. / Cook the eggs. When they are cold cut them into small pieces.
  3. Rzodkiewki, ogórek zielony i ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. / Radishes, cucumber and pickles also cut into small pieces.
  4. Szczypiorek drobno siekamy. / Finely chop the green onion.
  5. W małej miseczce robimy dressing – wszystkie składniki dobrze mieszamy razem. / In a small bowl or cup make the dressing – put all of the ingredients together and mix.
  6. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, jajka, pokrojone warzywa dodajemy dressing i mieszamy. / Now place all of the chopped ingredients for the salad in a big bowl and the dressing and mix
  7. Sałatkę możemy jeść od razu lub schłodzić ją w lodówce. / You can sever the potato salad right away or put into the fridge for the next day.
http://babeczkigrzaneczki.pl/salatka-ziemniaczana/

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne