Sernik z likierem Bailey’s

March 25 , 2016 by: Agnieszka sernik, Wielkanoc

Jeszcze na fali zeszłotygodniowego dnia świętego Patryka na święta proponuję wam sernik z Bailey’s. Pyszny, kremowy i lekki będzie idealną ozdoba waszego świątecznego stołu.

sernik

Co jest nam potrzebne

900g twarogu

1 ¼ szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

4 jajka

½ szklanki śmietanki

¼ szklanki + 2 łyżki Bailey’s

Zapach waniliowy

sernik

Tortownice 22cm wykładamy papierem do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Tortownicę dokładnie owijamy folią do pieczenia, gdyż nasz sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tak przygotowana tortownice wstawiamy do większej brytfanki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C.

W misce miksujemy twaróg, mąkę i cukier. Następnie dodajemy po 1 jajku i dobrze mieszamy. Teraz dodajemy Bailey’s, Śmietanę i wanilie i miksujemy, aż wszystko się dobrze połączy i nie będzie żadnych grudek. Masę na sernik przelewamy do przygotowanej tortownicy.

Do brytfanki w której stoi tortownica z sernikiem wlewamy gorącą wodę do 2/3 wysokości, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut.

Upieczony sernik wyjmujemy z brytfanki z wodą odwijamy folie. Odstawiamy do ostygnięcia, a później wstawiamy do lodówki. Aby sernik się schłodził.

Sernik możemy udekorować rozpuszczona białą czekoladą z odrobinka śmietanki, aby czekolada była miękka.

Smacznego!

sernik

Bailey’s cheesecake

Still being in the mood of St. Particks Day I made a Bailey’s cheesecake for Easter this year. Delicious, creamy and super light will be a great asset to you Eatser table.

Recipe:

900g of cream cheese

1 1/4 cup of sugar

1 tbsp of corn starch or potato flour

4 eggs

1/2 cup of heavy cream

1/4 + 2 tbsp of bailey’s

vanilla

cheesecake

Line a 22cm springform with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs. Now wrap the springform i aluminum foil becouse we are going to bake this cheescake in a water bath. Prepard like this springform put in a larger baking pan.

Preheat the oven to 350F.

In a bowl cream together cream cheese, sugar and flour. Now add eggs – one at a time. Next add the heavy cream, Bailey’s and vanilla and mix.

Pour the cheesecake batter to the prepared springform. Into the bigger pan pou boiling water – 2/3 of the hight of the springform and place it in the oven. Bake 50-60 minutes,

When the cheesecake bakes take it out of the water bath unwrap the foil and let it cool down. Then place it in the fridge so it can chill. You can decorte your cheesecake with melted white chocolate with a little bit of heavy cream so it nice soft and smooth.

Enjoy!

cheesecake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne