Sernik z białą czekoladą i kajmakiem **** White chocolate cheesecake with dulce de leche

Sernik z białą czekoladą

April 14 , 2017 by: Agnieszka czekolada, sernik, Wielkanoc

Na moim stole świątecznym nie może zabraknąć sernika. Jest to obowiązkowy punkt świątecznych wypieków. Sernik tradycyjny, karmelowy, limonkowy czy czekoladowy. Po prostu pycha. Nie ma nic lepszego. W tym roku w święta królować będzie sernik z białą czekoladą i kajmakiem.

Co jest nam potrzebne?

na spód:
283g herbatników
100g masła

na sernik:
700 g sera białego
1 1/4 szklanka cukru
1/2 szklanki śmietanki
226g białej czekolady
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki masy kajmakowej

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. Tortownice (26cm) wykładamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową.

Herbatniki miksujemy na drobne okruszki. Masło roztapiamy. Do herbatników wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy. Wysypujemy do przygotowanej tortownicy i dociskamy do dna i boków. Pieczemy 10 min. wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy wystygnąć.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150C.

Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy. Jeśli używamy gotowego sera na sernik nie musimy nic z nim robić.

Śmietankę i białą czekoladę podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści.

W misce ubijamy jajka i cukier na puszystą masę. Dodajemy wanilię, rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy ser i dobrze miksujemy. Masę serową przelewamy na spód z herbatników. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w niskiej temperaturze. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej i pozwalamy mu dobrze wystygnąć. Możemy go schłodzić w lodówce. Wystudzony sernik dekorujemy rozpuszczoną masą kajmakową oraz kawałkami białej czekolady.

Smacznego!

White chocolate cheesecake

Onething that is a must on my easter table is cheesecake. From a traditional vanilla cheesecake though caramel, key lime or chocolate. The cheesecakes are just so delicious. This year I made a white chocolate cheesecake with dulce de leche. Hop you like it!

Recipe:

for the crust
283g of graham crackers
100g of butter

for the cheesecake:
700g of cream cheese
1 1/4 cup of sugar
1/2 cup of heavy cream
226g of white chocolate
5 eggs
1 tsp of vanilla extract
4 tbsp of dulce de leche

Preheat the oven to 375F. Line a spring form (26cm) with baking paper and cover it with aluminium foil.

Crush the crackers to crumbs. Melt the butter and mix it with the crackers. Place it in the prepared spring form and press down and on the sides. Bake for 10 minutes then let it cool down.

Turn the heat in the oven to 325F.

Heat up the heavy cream with white chocolate until it melts.

In a bowl cream togheter eggs and sugar. Add vanilla and melte chocolate and mix. Now add the cream cheese ans mix. Pour the cheese cake batter on to the crust. Bake it in a water bath for about 1,5h. Then let the cheesecake cool completle and chill it in the fridge. Decorate it with melted dulce de leche and white chocolate chips.

Enjoy!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne