Śniadanie on the go **** Breakfast on the go

Śniadanie on the go

April 04 , 2017 by: Agnieszka Fit, lunchbox, Śniadanie, szybko i łatwo

Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Bardzo często to słyszałam jak byłam młodsza i uważam ze to 100% prawdy. Dobre śniadanie daje nam energie na cały dzień. Zdarzało mi się ominąć śniadanie, bo nie mam czasu aby je przygotować, bo nie byłam głodna. Dlatego dziś mam dla was propozycje na proste, szybkie i pyszne śniadania, które możecie zrobić dzień wcześniej. Moje ulubione śniadanie to owsianka, jajka lub w lato pyszne smoothie.

Pierwsza propozycja to nocna owsianka czyli popularne teraz overnight oats

Pinacolada

½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wiórków kokosowych
¼ szklanki kawałków ananasa
1 łyżka migdałów

Do miseczki, plastikowego pojemnika czy słoika wrzucamy płatki owsiane, pokrojonego ananasa, wiórki kokosowe, posiekane migdały. Zalewamy mlekiem, dodajemy łyżkę miodu, mieszamy wszystko i zamykamy pojemniczek. Odstawiamy do lodówki i rano możemy cieszyć się pyszną owsianką. Na zimno lub podgrzaną w mikrofali.

Migdałowa owsianka

½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki mleka
1 łyżka masła migdałowego
½ banana
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżki migdałów

Banana rozgniatamy widelcem. Do miseczki, plastikowego pojemnika czy słoika wrzucamy płatki owsiane, posiekane migdały, rozgniecionego banana, masło migdałowe. Zalewamy mlekiem, dodajemy syrop klonowy, mieszamy wszystko i zamykamy pojemniczek. Odstawiamy do lodówki.

Bananowo-orzechowa owsianka

½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki mleka
½ banana
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżki orzechów włoskich
½ łyżeczki cynamonu

Banana rozgniatamy widelcem. Do miseczki, plastikowego pojemnika czy słoika wrzucamy płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, rozgniecionego banana, cynamon. Zalewamy mlekiem, dodajemy syrop klonowy, mieszamy wszystko i zamykamy pojemniczek. Odstawiamy do lodówki.

Muffinki jajeczne

8 dużych jajek
2 łyżki mleka
Sól, pieprz
Ulubione dodatki – u mnie
meksykańskie czyli kukurydza, fasolka, chili,
brokuł z serem  cheddar
suszone pomidory i mozzarella
pieczarki i cebulka

Foremki na muffnki smarujemy dobrze masłem lub oliwą. Do środka wkładami trochę warzywnych dodatków. Jeśli lubicie kiełbaskę, parówki czy salami tez możecie je dodać do swoich muffinek. W misce mieszamy jajka z mlekiem doprawiamy solą i pieprzem. Masą jajeczną zalewamy przygotowane w  formie na muffinki dodatki (do ¾ wysokości). Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Przechowujemy w lodówce, zawinięte każda muffinka oddzielnie w folię spożywczą. Muffinki można zjeść na zimno lub podgrzać kilka sekund w mikrofali.

Smoothie

Uwaga z przepisów na smoothie wychodzi jedno duuuuuże smoothie lub smoothie dla 2 osób 🙂

Kawowe smoothie

1 szklanka mocnej kawy
1 szklanka mleka (u mnie sojowe waniliowe)
1 banan
¼ szklanka płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
Szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (jeśli wolicie bardziej słodkie dodajecie więcej)

Kawę wlewamy do pojemnik do robienia kostek lodu. Zamrażamy.

Wszystkie składniki na smoothie wrzucamy do blendera łącznie z mrożoną kawą. Miksujemy i możemy się cieszyć kawowym smoothie w drodze do pracy. PS. Aby osłodzić sobie dzień ma wierz smoothie możecie dodać trochę bitej śmietany 🙂

Zielone smoothie

2 szklanki jarmużu
2 szklanki wody
2 szklanki ananasa
1 banan
Sok z ½ limonki

Na początek w blenderze miksujemy jarmuż z wodą. Pamiętajmy o wycięciu z jarmużu grubych łodyg. Kiedy zmiksujemy jarmuż dodajemy resztę składników i miksujemy.

Pinacolada

1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka ananasa
2 banany
Miód lub syrop klonowy do smaku

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

 

Smacznego!

 

Breakfast on the Go!

 

Pinacolada

 

Almond Banana-walnut
½ cup of oats

½ cup of milk

1 tbsp of honey

1 tsp of coconut

¼ cup of pineapple

1 tbsp of almonds

 

½ cup of oats

½ cup of milk

1 tbsp almond butter

½ banana (mashed)

2 tsp of maple syrup

2 tbsp of almonds

 

½ cup of oats

½ cup of milk

½ banana (mashed)

2 tsp of maple syrup

2 tbsp of walnuts

½ tsp of cinnamon

 

Into a bowl, plastic container or a jar place all of the ingredients and pour milk. Mix everything, place overnight in the fridge. You can eat it as it is cold or heat it up in the microwave.

Egg muffins

 

8 large eggs

2 tbsp of milk

Salt, pepper

Favorite veggies – in my muffins:

Corn, red beans, chili

Broccoli and  cheddar

Sun dried tomatoes and mozzarella

Mushrooms and onion

 

Grease the muffin pan with butter or oil. Cut all of the veggies and place in the muffin pan. In a bowl mix eggs and milk, add salt and pepper. Now pour the eggs ¾ of the way to your muffin pan. Bake about 15 minutes in a preheated oven to 350F.

 

 

Smoothie

This recipe call for one big smoothie or 2 normal smoothies

Coffee smoothie

 

Green Smoothie Pinacolada Smoothie
1 cup of strong coffee (frozen into ice cubes)

1 cup of milk (I used vanilla soy milk)

1 banana

¼ cup of oats

1 tbsp o cacao

Pinch of cinnamon

1 tsp of honey/ maple syrup (you can add more)

 

2 cups of kale

2 cups of water

2 cups of pineapple

1 banana

Juice from ½ lime

 

1 cup of coconut milk

1 cup of pineapple

2 bananas

Honey/maple syrup to taste

 

Place all of the ingredients in a blender and blend everything very good. Pour into a glass, shaker, mason jar and enjoy!

 

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne