Syrop cytrusowy **** Citrus syrup

Syrop cytrusowy

September 05 , 2020 by: Agnieszka Inne, szybko i łatwo

Lato szybko minęło. Z dnia na dzień zrobiło się zimno i deszczowo. Aby wzmocnić organizm przed nadchodząca jesienią i zimą  przygotowałam  syrop cytrusowy z kurkumą i cynamonem. Można go dołożyć do herbaty albo zjeść samy.

Kurkuma ma właściwości m.in. przeciwzapalne i przeciwwirusowe, jest skuteczna w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi jak również grzybicą.

Cytryna ma dużo witaminy C, wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Posiada również sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne.

Pomarańcza jest również dobrym źródłem witaminy C, ale nie tylko – zawiera również beta-karoten i witaminy z grupy B. Warto nie oddzielać błonek oddzielających cząstki owocu ponieważ są one dobrym źródłem błonnika i flawonoidów, które wzmacniają działanie witaminy C.

Cynamon działa m.in. przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz posiada działanie dezynfekujące. Dzięki swojemu działaniu jest bardzo dobrym środkiem pomocniczym w leczeniu przeziębienia, grypy czy zakażeń dróg oddechowych.

Imbir ma działanie rozgrzewające, ma właściwości przeciwzapalne  oraz łagodzi bóle gardła czy głowy. Imbir wzmacnia również odporność.

Jak połączymy wszystkie składniki razem mamy super wzmacniającą syrop i nadchodzące zimno nam niestraszne.

Co jest nam potrzebne?

1 pomarańcza

1 cytryna + sok z ½ cytryny

3-4 cm imbiru

3 łyżki miodu

1 łyżka ciepłej wody

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki cynamonu

Pomarańczkę i cytrynę obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do słoiczka.

Imbir obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do słoika z cytrusami.

W miseczce mieszamy miód, sok z połowy cytryny i wodę. Jeżeli miód jest stały to pod wpływem cytryny i wody się rozrzedzi. Do miodu dodajemy kurkumę i cynamon. Mieszamy, następnie zalewamy przygotowane w słoiczku cytrusy. Wszystko mieszamy razem. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki. Syrop jest dobry następnego dnia. Przechowywać w lodówce 7 dni.

Należy pamiętać, aby syropu nie dokładać do wrzącej herbat bo straci swoje właściwości.

Trzymajcie się i zdrówka życzę

Smacznego!

Syrop Cytrusowy

Ingredients

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
  • 3-4 cm imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Instructions

  1. Pomarańczkę i cytrynę obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do słoiczka.

    Imbir obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do słoika z cytrusami.

    W miseczce mieszamy miód, sok z połowy cytryny i wodę. Jeżeli miód jest stały to pod wpływem cytryny i wody się rozrzedzi. Do miodu dodajemy kurkumę i cynamon. Mieszamy, następnie zalewamy przygotowane w słoiczku cytrusy. Wszystko mieszamy razem. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki. Syrop jest dobry następnego dnia. Przechowywać w lodówce 7 dni.

    Należy pamiętać, aby syropu nie dokładać do wrzącej herbat bo straci swoje właściwości.

     Trzymajcie się i zdrówka życzę

     Smacznego!

Citrus syrup

Summer ended so quickly. It got cold and rainy overnight. To strengthen the body, soul and to easy my mind  I prepared citrus syrup with turmeric and cinnamon. You can add it to your tea or eat it alone.

Turmeric has anti-inflammatory and antiviral properties, it is effective against viral and bacterial infections as well as mycosis.

Lemon has a lot of vitamin C, supports immunity and soothes the course of infection. It also has a lot of routine that prevents the loss of vitamin C from the body and seals blood vessels.

Orange is also a good source of vitamin C, but not only that – it also contains beta-carotene and B vitamins. Remember not to separate the membranes separating the fruit particles as they are a good source of fiber and flavonoids, which enhance the effects of vitamin C.

Cinnamon works  anti-inflammatory, antibacterial, antifungal and has a disinfecting effect. Thanks to its action, it is a very good aid in the treatment of colds, flu or respiratory tract infections.

Ginger has a warming effect, has anti-inflammatory properties and soothes sore throats and headaches. Ginger also strengthens immunity.

When we combine all the ingredients together, we have a super-strengthening syrup and we are ready for fall and winter days.

Recipe

1 orange

1 lemon + juice from ½ of a lemon

3-4 cm of fresh ginger

3 tbsp of honey

1 tbsp of warm water

1 tsp of turmeric

½ tsp of cinnamon

Peel the orange and lemon. Cut them in small pieces and put it in a jar.

Peel the ginger, chop it finely and add it to the citrus in the jar.

In a bowl mix honey with lemon juice and warm water. If the honey is solid the lemon and water will help. Now mix in the turmeric and cinnamon. Pour the honey mixture over the prepared citruses an mix everything in the jar. Close the jar and put it in the fridge overnight. The syrup is ready the next day. Keep in refrigerated for 7 days.

Remember not to add the syrup into very hot tea it will lose it properties.

Take care and stay safe.

Enjoy!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne