Tarta śliwkowa *** Plum tart

Tarta śliwkowa

September 13 , 2018 by: Agnieszka ciasta z owocami, Fit

Tą tarte przygotowałam specjalnie na spotkanie z dawno niewidzianymi znajomymi. Z dziewczynami chodziłam do szkoły, aż trudno uwierzyć że znamy się 15 lat.

Plan był prosty każda z nas coś przygotuje i zrobimy grilla. Niestety pogoda spłatała nam psikusa i zamiast na grilla szaszłyki i mięsko powędrowało do piekarnika. Za to córeczki mojej koleżanki były zachwycone skakaniem w kałużach.

Pomyślałam, że tarta z kruchego ciasta ze słodko kwaśnymi śliwkami będzie idealna jako deser po grillowym szaleństwie. Niestety grill nie wyszedł za to deser był pyszny jak i towarzystwo dawno niewidzianych znajomych.

psssssttt zdjęcie z insta BabeczkiGrzaneczki

Co jest nam potrzebne?

Kruche ciasto:

0,5 kg mąki
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie śliwkowe:

2kg śliwek
Cynamon (według gustu – u mnie duuużo)
4-8 łyżek cukru w zależności od tego jak słodkie są śliwki

Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy troszeczkę wody, aby śliwki nie przywarły na początku duszenia. Wsypujemy 3-4 łyżki cukru i dusimy śliwki na małym ogniu. Dusimy tak długo, aż będą się rozpadać, dodatkowy płyn wyparuje i śliwki zgęstnieją. Doprawiamy cynamonem oraz jeśli trzeba dodajemy cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Ja przygotowałam śliwki dzień wcześniej.

Teraz robimy kruche ciasto. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy – 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę  na tarte. Jeżeli ciasto wystaje poza formę to ucinamy je. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane śliwki. Resztę kruchego ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami i posypujemy nim wierzch tarty.

Tarte pieczemy w 180C przez ok. 60 minut.

Smacznego!!

Plum tart

I made this tart specially for a meeting with friends I didn’t see for a very long time. I went to school with the girls, it hard to believe that we know each other for 15 years. Its crazy.

The plan for the weekend was simple – it was going to be a grill and everyone of us was going to prepare something. Well the weather played a trick on us and instead of an outdoor party we bake everything in the oven. At least my friends girls were very happy jumping in the puddles.

I thought that a tart with sweet and sour plum filling will be a perfect finish for our grill. We didn’t have the grill but the food was amazing as well as the dessert and company of friends.

pssstttt photo for insta of BabeczkiGrzanecki

Recipe:

Crust:

0,5kg of flour
1/2 cup of sugar
250 g of butter
2 egg yolks
1 whole egg
1 tsp of baking powder

Plum filling:

2kg of plums
Cinnamon (the amount depends on how much you love cinnamon – I really love it)
4-8 tbsp of sugar – depending on how sour your plums are

Cut the plums in half, take out the seed and place them in a pot with a thick bottom. Add just a bit of water so the plums don’t burn when you start to cook them. Add 3-4 tbsp of sugar and simmer on low heat. Stew until they fall apart, the extra liquid evaporates and the plums thicken. Season with cinnamon and if necessary, add sugar. Leave it to cool. I prepared my plum filling the day before.

Now its time for the crust. Put all of the ingredients in a bowl and knead. Divide the crust – roll out 3/4 of he crust and place it into the prepared tart form. If the crust is sticking out of the form just cut it off. Now pout in the plum filling. The rest of the crust grate on a grater and sprinkle it on top of the tart.

Bake in 375F for about 60 minutes.

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne