Tarta szpinakowa **** Spinach tart

Tarta szpinakowa

July 25 , 2018 by: Agnieszka Fit, lunchbox, obiad

Pierwszy raz taką tarte jadłam u przyjaciółki. Ja nie jestem fanem szpinaku. Generalnie toleruje go w smoothie lub odrobinę młodych listków do omleta. Na tym koniec. Tym razem dałam się przekonać aby spróbować choć kawałek. W tarcie dodatkowo był kurczak i suszone pomidory. Tych niestety też nie lubię i Emilka mi je wyjadała. Dzięki Bogu że mm takie przyjaciółki.

Postanowiłam sama ją odtworzyć na Wigilie specjalnie dla mojej Babci, która nie je ryb. Wyszła całkiem dobra.

Teraz postanowiłam troszkę ją zmienić. Zrobiłam ciasto z mąki pełnoziarnistej i bardzo czosnkowy farsz szpinakowy, a suszone pomidory dałam tylko na połowie tarty. Każdy był zadowolony. Akurat tego dnia moja sąsiadka wpadła na obiad i była zachwycona tartą.

Co jest nam potrzebne?

Szpinakowy farsz

670g mrożonego szpinaku
4-5 ząbków czosnku (jeśli lubicie czosnek tak jak ja możecie dodać więcej)
Sól i pieprz do smaku
4 jajka + 1 białko, które zostało z ciasta
150 g żółtego sera (mozzarella w kostce)
Połowa opakowania sera feta
Oliwa

Na patelni podgrzewamy oliwę dodajemy mrożony szpinak podsmażamy, aż się rozmrozi i cała woda odparuje. Następnie przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na chwile na bok. W tym czasie robimy ciasto na spód.

 

Spód:

250 g maki pełnoziarnistej
125g masła
1 żółtko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. 1/4 szklanki zimnej wody

Wszystkie składniki zagniatamy na kruche ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty.  Wstawiamy do nagranego do 180C piekarnika i podpiekamy 10 minut.

Kiedy ciasto jest w piekarniku w misce mieszamy 4 jajka oraz pozostałe białko. Do wymieszanych jajek po trochu dodajemy szpinak i dobrze mieszamy. Kiedy cały szpinak zostanie połączony z jajkiem dodajemy starta mozzarellę. Pamiętamy aby zostawić trochę na wierzch tarty.

Na podpieczony spód wykładamy gotowy farsz. Na wierzch kładziemy ser feta oraz u mnie na połowie tarty suszone pomidory. Gotową tatrę posypujemy odrobiną startego sera i pieczemy 35 minut.

Samczego!!

Spinach tart

First time I tried this tart was at my friend’s house. Ok I’m not a big fan of spinach. Generally I tolerate it in a green smoothie or just some fresh baby spinach for my omelet. That is it. This time I was convinced just to try a piece.  In the filling there was chicken and some sun dried tomatoes. And here is another little problem I don’t like any kind of tomatoes. That God for Emilia she just took them out of my piece.

I wanted to recreate this dish for Christmas since my Grandma doesn’t eat fish. It came out quite good.

Next time when I was making it I did some changes. I made a whole wheat crust with very garlicy filling and added the sun dried tomatoes just on half of the tart. Seriously this tart is a crowd pleaser. Everybody was happy. My friend came for dinner that day and she loved it.

Recipe:

Spinach filling

670g of  frozen spinach (mine one package was 450g)
4-5 cloves of garlic (if you like garlic like I do just add more)
Salt and pepper
4 eggs + 1 egg white (that was left from the crust)
150g of cheese (mozzarella)
1/2 of feta package
Olive oil

Heat a saucepan with olive oil and then add the frozen garlic. Fry it until it’s done and the water has evaporated. Then start to season it – add garlic salt and pepper. Simmer for a bit and then set aside. Now make the crust.

Crust:

250g of whole wheat flour
125g of butter
1 egg yolk
A pinch of salt
1/2 tsp of baking powder
Around 1/4 cup of cold water

In a bowl knead all of the ingredients. When the crust is ready roll it out and place into a prepared pie (tart) form. Place it in a preheated to 350 f and prebake for about 10 minutes.

When the crust is in the oven in a bowl mix together the eggs and 1 egg white. Nest add in parts the spinach and mix well. When the eggs and spinach is well combined add in the grated cheese. But remember to leave some for the top of the tart.

Pour the spinach filling on top of the prebake crust. No place cubes of the feta on top of the filling. I place on one half some sun dried tomatoes and sprinkle everything with rest of the cheese.

Bake for about 35 minutes.

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne