Tort na św. Patryka *** cake for st. Patricks Day

Tort z piwem Guinness

March 15 , 2016 by: Agnieszka czekolada, Tort

Już za chwile, naprawdę za sekundę przypada dzień św. Patryka. Irlandzkie święto narodowe i religijne, święto patrona Irlandii – św. Patryka. Z czym nam się kojarzy to święto?? Z kolorem zielony i piwem irlandzkim. Może ten przepis nie jest zielony, ale ma w sobie sporo irlandzkich trunków – Guinness i likier Baileys. Idealny tort do uczczenia tego dnia.

tort

Co jest nam potrzebne?

170 g masła

3/4 szklanki kakao

1 szklanka piwa Guinness

1 1/2 szklanki cukru

1 1/4 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

2 jajka

1 łyżeczka wanilii

krem z Baileys

kostka masła (200g)

3 1/2 – 4 szklanki cukru pudru

4-6 łyżek Baileys

tort

Tortownice 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i wysypać bułką tartą, Ja użyłam mniejszej tortownicy (20cm) i tort wyszedł bardzo wysoki. Piekarnik nagrzać do temp 180C.

Masło rozpuścić, pod koniec dodać piwo i kakao i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Jajka ubić z cukrem, dodać sodę i wanilię i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i wmieszać. Na koniec wlać ostudzone masło z piwem i kakaem. Wszystko dobrze zmiksować.

Przelać do przygotowanej tortownicy i piec 40-45 minut. Upieczony tort odstawić do wystygnięcia.

Teraz pora na krem. Masło ucieramy aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy po trochu cukru pudru i miksujemy. Do kremu wlewamy Baileys i miksujemy. Znowu dodajmy cukier puder i miksujemy dopóki nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji kremu.

Ostudzony tort przekrawamy na 3 części. Blat tortu nasączamy likierem, smarujemy kremem. Na to kładziemy kolejny blat tortu i powtarzamy. Kiedy położymy ostatni blat boki i wierzch tortu smarujemy kremem. Gotowy tort polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja czekoladę rozpuściłam z małą ilością piwa. I posypujemy kawałkami czekolady.

Tort wstawiamy do lodówki aby się schłodził.

Smacznego!!

tort

Irish Guinness Cake

Saint Patricks Day is just around the corner. It’s a national and religious holiday in Ireland for the countries patron saint Patrick. Whats the first thing you think off when you think St. Patricks Day?? the color green and irish beer. OK so maybe my recipe is not green but its filled with good irish beer Guinness and liquor Baileys. Perfect cake for this holiday.

recipe

170 g of butter

3/4 cup of cocoa

1 cup of Guinness

1 1/2 cup of sugar

1 1/4 cup of flour

1 tsp of baking soda

2 eggs

1 tsp of vanilla

Baileys buttercream

200g of soft butter

3 1/2 – 4 cups of powdered sugar

4-6 tbsp of Baileys

cake

Line a 22cm springform with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs. Preheat the oven to 350F.

In a sauce pan melt the butter wth beer and the add the cocoa an mix. Set aside to cool down.

In a bowl cream the eggs and sugar. Add baking soda and vanilla and mix. Now add the flour and mix again. At the end add the mixture of butter, beer and cocoa and mix well. Pour the batter to the prepared pan and bake for 40-45 minutes. Take out of the oven and cool down completly.

Make the buttercream. Cream the butter until light and fluffy. Add half of the powdered sugar and Baileys and mix. Add more powdered sugar and keep mixing until you get your buttercream to the consistency you like.

Cut the cake into the pieces. Soak the bottom piece with Baileys spread with Baileys buttercream. Now put the second piece of the cake and again soak with Baileys and spread buttercream. Put the top piec of the cake on top soak with Baileys and spread the buttercream on top and sides of the cake.

Now melt 100g of chocolate with a little bit of the leftover beer. Pour you melted cocolate on top of the cake. Decorate with chocolate chips.

Place in the fridge so it sets.

Enjoy!!

cake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne