Zapiekana śniadaniowa

November 19 , 2015 by: Agnieszka ciasta z owocami, Śniadanie, szybko i łatwo

Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Zawsze mi to powtarzano. Zazwyczaj jem je w biegu szykując się do pracy, ale w weekendy zawsze jest czas na delektowanie się nim. Na spokojnie z kubkiem dobrej herbaty lub kawy jeśli wolicie. W takie spokojne poranki lubię wymyślać coś innego niż kanapki. Zresztą sami wiecie pankaces, gofry 🙂

zapiekanka

Jak byłam mała dziadek zawsze kupował mi i Mojemu bratu rogaliki francuskie i serki waniliowe z krówką. Od tamtej pory mam słabości do croissantów. Dziś propozycja na croissanty trochę inaczej z owocami i serkiem oczywiście, ale na ciepło. Zapiekanka śniadaniowa zainspirowana smakami z dzieciństwa. Idealna na zimne poranki.

zapiekanka

Co jest nam potrzebne?

3 croissanty

1 szklanka owoców (u mnie mrożone truskawki, maliny i jagody)

Opakowanie kremowego serka

2/3 szklanki cukru

2 jajka

1 łyżeczka wanilii

1 szklanka mleka

zapiekanka

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rogaliki kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia. Na wierz wysypujemy owoce.

W misce miksujemy jajka, cukier, serek, mleko i wanilię. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zalewamy mieszanką rogaliki i owoce. Zapiekankę zostawiamy na ok. 20-30 min żeby rogaliki nasiąknęły.

zapiekanka

Po tym czasie wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy 35-40 minut.

Zapiekanka jest gotowa do jedzenia zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tylko ostrożnie, żebyście się nie poparzyli.

Smacznego!

zapiekanka

Breakfast casserole

Breakfast is the most important meal of the day! I used to hear this all the time. Lets face it during the week I eat my breakfast on the go while getting ready to work. But then comes the weekend and I can enjoy breakfast. I like those lazy mornings with a cup of good tea or coffee if you prefer. Then I like to make something special and not just sandwiches. Well you know this already pancakes, waffles J

When me and my brother were little by grandfather used to get for us croissants and this vanilla sweet cream cheese (I don’t even know how to describe it). Since then I just love croissants. That’s why today I’m giving you this little reminder from my childhood. Ok a variation but still croissants and cream cheese. Perfect breakfast for cold mornings.

casserole

Recipe:

3 croissants

1 cup of fruit (I used berries)

8 oz of cream cheese

2/3 cup of sugar

2 eggs

1 tsp of vanilla extract

1 cup of milk

Grease your pan with butter. Cut the croissants into small pieces, place in the pan and sprinkle with berries.

In a bowl mix together eggs, sugar, cream cheese, milk and vanilla. Pour this mixture onto your croissants. Let is soak in form about 20-30 minutes.

casserole

Then place the pan with the casserole in a preheated to 350F oven and bake for 35-40 minutes.

The breakfast casserole is ready to eat straight form the oven. Just remember to be careful and not burn yourself.

Enjoy!

casserole

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne