Walentynkowa zebra **** Valentines Day marble cake

Zebra walentynkowa

February 10 , 2016 by: Agnieszka ucierane, walentynki

Chyba każdy zna zebrę, ciasto w biało-czarne paseczki. Szybkie i pyszne. Z okazji zbliżających się walentynek zrobiłam mały eksperyment i tradycyjną zebrę zamieniałam na zebrę walentynkową. Biało-czerwone ciasto równie pyszne jak tradycyjna zebra, a jak ślicznie wygląda. Z okazji walentynek moja zebra jest w kształcie serduszka z białym lukrem i malutkimi serduszkami do dekoracji.

zebra

Co jest nam potrzebne?

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

225g miękkiego masła

2 ½ szklanki cukru

½ szklanki jogurtu greckiego

½ szklanki mleka

5 jajek

Wanilia

Czerwone ciasto – red velvet

1/3 szklanka kakao

¼ szklanka mleka

1 łyżka czerwonego barwnika

1

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. tortownice wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Zamiast tradycyjnej tortownicy możecie użyć torownicy w kształcie serca, tak jak ja to zrobiłam.

W misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie dodajemy wanilie i jogurt i znowu miksujemy. Teraz połowę mąki i proszek do pieczenia, kiedy wszystko się połączy dodajemy mleko i znowu miksujemy. Na koniec dokładamy resztę mąki i miksujemy.

Teraz 1/3 jasnego ciasta przekładamy do 2 miski dodajemy kakao, mleko i barwnik i miksujemy.

zebra

Na dno blaszki wylewamy trochę jasnego ciasta następnie na białe ciasto nakładamy trochę czerwonego. Na czerwone ciasto znowu jasne. Ciasto nakładamy na zmianę dopóki nie wylejemy wszystkiego.

Zebrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto dekorujemy lukrem i posypka w kształcie serduszek.

Smacznego!!

zebra

Valentine Marble Cake

I think everybody knows a marble cake. Simple white and black cake. Its so easy and delicious. Since valentines day is approaching so quickly I did a little experiment and turned your classic marble cake into a valentine special. It’s a heart shaped white and red marble cake with icing and little hearts on top.

marble cake

Recipe:

3 cups of flour

2 tsp of baking powder

1 cup of soft butter

2 ½ cup of sugar

½ cup of greek yogurt

½ cup of milk

5 eggs

Vanilla

Red velvet

1/3 cup of cocoa

¼ cup of milk

1 tbsp of red food coloring

Preheat the oven to 375F. Line your springform with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs. You can use a heart shaped pan like I did.

In a bowl cream together butter and sugar. Now add eggs, one at a time. Next add the greek yogurt and vanilla and mix. Add half of the flour and baking powder and mix. Now add milk and mix. At the end add rest of the flour and mix well.

Now divide you batter into 2. Pour 1/3 of the batter to another bowl and add the cocoa, milk and food coloring and mix. Now you have 2 parts of the cake white batter and red velvet batter.

Pour a little bit of the white batter on the bottom of the pan now add a little bit of the red on top o the white. Keep pouring the batters one on top of the other – white, red, white, red – unit you finish all of the cake mixture.

marble cake

Bake the marble cake for about 60 minutes or until the toothpick you check your cake comes out clean.

Decorate with icing and heart shaped sprinkles.

Enjoy!!

marble cake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne